Ας στείλουμε την πανδημία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

            Τα διδάγματα που έχουμε αντλήσει από την πανδημία συνολικά, ως κοινωνία, είναι πολλά και σπουδαία. Πρόκειται για διδάγματα υγειονομικά, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και φυσικά, ηθικά. Κάποια από αυτά τα διδάγματα αναλύθηκαν σε παλαιότερο άρθρο μου. Για να στείλουμε την πανδημία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, όπως συστήνει και ο τίτλος αυτού του άρθρου, θα πρέπει να μελετήσουμε αυτά τα διδάγματα με προσοχή και να τα κατανοήσουμε σε βάθος.

Ένα από τα διδάγματα της πανδημίας είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, χάρη στα δισεκατομμύρια ευρώ που έχει επενδύσει, όχι μόνο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων, αλλά και για την αποδοχή τους από το ευρύ κοινό, μέσω αναρίθμητων διαφημιστικών εκστρατειών σε όλα τα κράτη-μέλη, κατάφερε να σώσει τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, όταν, υπό άλλες συνθήκες, αυτές θα είχαν χαθεί. Ένα ακόμη σημαντικό δίδαγμα είναι πως τα εμβόλια αποτελούν βασικό μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας. Το γεγονός ότι η πρόληψη, δηλαδή ο εμβολιασμός, αποτελεί την καλύτερη θεραπεία, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά για όλες τις ασθένειες, είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα εδώ και πολλές δεκαετίες. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή μειοψηφία πολιτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη που δεν παραδέχεται αυτή την επιστημονικά αποδεδειγμένη θεωρία. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το εμβόλιο περισσότερο ως μέρος του προβλήματος, παρά ως μέρος της λύσης.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, η έκφραση της αντίθετης άποψης δεν θα πρέπει απλά να επιτρέπεται αλλά να ενθαρρύνεται. Εντούτοις, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι ο αντίλογος για ένα αμιγώς επιστημονικό ζήτημα, όπως είναι αυτό του εμβολιασμού, θα πρέπει να εκφράζεται με ισχυρά επιχειρήματα. Όπως έχω ήδη αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μου, πιστεύω ότι οι αντιεμβολιαστές δεν έχουν ισχυρά επιχειρήματα κατά του εμβολιασμού και για τον λόγο αυτό τους θεωρώ αδικαιολόγητα αντιεμβολιαστές. Όταν κόντρα σε σύνθετες επιστημονικές έρευνες, που αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός είναι όχι απλά ωφέλιμος αλλά σωτήριος για τον άνθρωπο, οι αντιεμβολιαστές αντιτίθενται εκφράζοντας αναπόδεικτες και απλοϊκές θεωρίες τότε πιστεύω πως, όχι μόνο υστερούν έναντι των αντιπάλων τους σε αυτή τη διαμάχη απόψεων, αλλά υποβαθμίζουν την αξία του ίδιου του διαλόγου. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξαγωγή μιας υγιούς συζήτησης είναι η ύπαρξη μιας ελάχιστης κοινής βάσης μεταξύ των συνομιλητών. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει κοινή βάση διαλόγου και συνεπώς θεωρώ πως αυτός ο διάλογος μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων του εμβολιασμού δεν είναι εποικοδομητικός.

Ασχέτως, όμως, από τις πεποιθήσεις του καθενός, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αδιαμφισβήτητοι. Σύμφωνα με στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας αλλά και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό και τελικά πεθαίνουν είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας. Ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν μέχρι σήμερα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη την ΕΕ δεν είναι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων αλλά ο υψηλός αριθμός των ανεμβολίαστων που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό και δυστυχώς, πολλοί από αυτούς, τελικά πεθαίνουν. Κατά τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων, το πρόβλημα δεν είναι πόσοι θα κολλήσουν κορωνοϊό αλλά πόσοι και κυρίως, ποιοι από αυτούς θα νοσήσουν βαριά.

Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με τα παραπάνω, καλώ και ‘γω με τη σειρά μου τους αδικαιολόγητα αντιεμβολιαστές, και ιδιαίτερα τους αντιεμβολιαστές ηλικιωμένους και έχοντες υποκείμενα νοσήματα, που ξέρουμε όλοι ότι κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα, να υπερβούν το υπερεγώ τους, όσο δύσκολο κι αν αυτό φαντάζει, και να κάνουν μια πράξη αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους τους, δηλαδή να εμβολιαστούν. Τους καλώ να σεβαστούν τους νέους που εδώ και τόσους μήνες έχουν θυσιάσει τις σπουδές τους, τις δουλειές τους και εν τέλει, τα ίδια τους τα όνειρα, για να τους προστατέψουν. Τους καλώ να σεβαστούν τους συμπολίτες μας που πάσχουν από βαριές και συχνά ανίατες ασθένειες και κάθε φορά που μπαίνουν στα νοσοκομεία, ακόμα και για μια απλή αλλά απαραίτητη για τη ζωή τους εξέταση, όντας πολύ ευάλωτοι, κινδυνεύουν να κολλήσουν κορωνοϊό και να πεθάνουν, γιατί τα νοσοκομειακά κτίρια είναι γεμάτα με περιστατικά κορωνοϊού. Τους καλώ, τέλος, να σεβαστούν τα θύματα τροχαίων και άλλων ατυχημάτων που μεταφέρονται ετοιμοθάνατα στα νοσοκομεία, επί καθημερινής βάσεως, αλλά δεν μπορούν να βρουν ούτε μία ΜΕΘ γιατί είναι όλες κατειλημμένες από ανεμβολίαστους που νοσούν βαριά από τον κορωνοϊό.

Αγαπητοί αντιεμβολιαστές συμπολίτες μου, να γνωρίζετε ότι η μεταστροφή σας θα αποτελέσει μια ύψιστη πράξη ευγνωμοσύνης απέναντι στην πλειοψηφία της κοινωνίας που έχει κάνει τόσες θυσίες για να σας προστατέψει από τον κορωνοϊό. Μόνο με τη βοήθειά σας θα καταφέρουμε να στείλουμε την πανδημία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"The elephant in the room"

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

The Danger of Post-Democracy and the Value of Participation