Τα 4 διδάγματα της πανδημίας μέχρι σήμερα

1. Ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας αποτελεί τη μοναδική λύση στο υγειονομικό πρόβλημα.

 

    Η πλειοψηφία των γιατρών παγκοσμίως συμφωνεί ότι ειδικά σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων, όπως είναι αυτή που διανύουμε, ο εμβολιασμός αποτελεί την καλύτερη λύση για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Επίσης, είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψει η οικονομία και η κοινωνία στους κανονικούς της ρυθμούς. Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι αν δεν είμαστε υγιείς, δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα και μάλιστα, υποχρεώνουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο να αφιερώσει χρόνο και χρήματα για την περίθαλψή μας, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο.

 

    Οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες υποκείμενα νοσήματα πρέπει να εμβολιαστούν στο σύνολό τους, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική ομάδα να νοσήσουν βαριά από τον νέο κορωνοϊό, ή και να πεθάνουν. Σίγουρα τα φάρμακα που έχουν εφευρεθεί είναι αποτελεσματικά και μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή να αποφύγει τον θάνατο. Γιατί, όμως, ένας άνθρωπος να ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, φτάνοντας λίγο πριν τον θάνατο, όταν υπάρχει καλύτερη λύση; Η πρόληψη, λοιπόν, την οποία αντιπροσωπεύει το εμβόλιο, είναι η καλύτερη θεραπεία.

 

2. Οι αντιεμβολιαστές είναι λίγοι αλλά εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για τη σύντομη και ομαλή επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα.

 

    Οι αδικαιολόγητα αντιεμβολιαστές είναι σίγουρα λίγοι αλλά η δύναμή τους δεν παύει να είναι υπολογίσιμη. Στα πλαίσια της δημοκρατίας και της επιστήμης ο διάλογος πρέπει πάντα να διεξάγεται αλλά με τρόπο εποικοδομητικό, ειδικά εν καιρώ πανδημίας. Δυστυχώς ή ευτυχώς, για ένα αμιγώς επιστημονικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης του νέου κορωνοϊού, στον διάλογο μπορούν να συμμετέχουν μόνο οι επιστήμονες σχετικών ειδικοτήτων. Για παράδειγμα, για το ζήτημα της αναγκαιότητας της καραντίνας, πέρα από τους γιατρούς, στη συζήτηση μπορούν και πρέπει να συμμετέχουν οι ψυχολόγοι, οι κοινωνιολόγοι, οι οικονομολόγοι και οι νομικοί. Στο ζήτημα του εμβολιασμού όμως, επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη μπορούν να εκφέρουν μόνο οι γιατροί και σε ορισμένες περιπτώσεις οι βιολόγοι.

 

    Οι αντιεμβολιαστές δεν είναι επιστήμονες σχετικών ειδικοτήτων και τις περισσότερες φορές μάλιστα, δεν είναι καν επιστήμονες, γεγονός που τους καθιστά, όπως προανέφερα, αδικαιολόγητα αντιεμβολιαστές. Οι βάσεις των επιχειρημάτων τους είναι σαθρές, διότι δεν προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες αλλά από υποκειμενικές εκτιμήσεις και συνωμοσιολογικές θεωρίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους και για τον λόγο αυτό η πολιτεία πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους μεταπείσει και τελικώς να τους σώσει.

 

    Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί αντιεμβολιαστές, πριν από την έναρξη της πανδημίας, ακολουθούσαν πιστά τις οδηγίες των γιατρών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν άλλες ασθένειες, είτε προσλαμβάνοντας φάρμακα, είτε κάνοντας εμβόλια. Διερωτώμαι, γιατί δεν κάνουν το ίδιο και με τον κορωνοϊό; Γιατί επιλέγουν να συμβουλευτούν αναξιόπιστες προσωπικότητες στο διαδίκτυο και όχι τον γιατρό που πάντα εμπιστεύονταν;

    Ελπίζω αυτή η κατηγορία των συμπολιτών μας να συνειδητοποιήσει το συντομότερο δυνατό τον παραλογισμό στον οποίο έχει εκπέσει και να αλλάξει τρόπο σκέψης.

 

3. Η αξία του δημοσίου συστήματος υγείας εν καιρώ πανδημίας είναι ανεκτίμητη.

 

    Η αξία του εθνικού συστήματος υγείας εν καιρώ πανδημίας αποδείχθηκε πράγματι ανεκτίμητη. Αναφέρομαι στους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ που κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, υπό αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν έναν αόρατο εχθρό. Εμείς, ως πολίτες, δεν πρέπει να σταματήσουμε να τους ευγνωμονούμε και η πολιτεία, με τη σειρά της, δεν πρέπει να σταματήσει να τους επιβραβεύει και να τους στηρίζει με κάθε τρόπο, ακόμα και μετά τη λήξη της πανδημίας. Αυτοί οι γιατροί και οι νοσηλευτές, ως υπάλληλοι του κράτους, έσωσαν και συνεχίζουν να σώζουν τις ζωές όλων των ανθρώπων αδιακρίτως. Και των φτωχών και των πλουσίων. Και των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων. Ναι, οι γιατροί και οι νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων έβαλαν και συνεχίζουν να βάζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής πάνω από το χρήμα και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όλοι.

 

4. Το τέλος της πανδημίας πρέπει να μας βρει ενωμένους και καλύτερα προετοιμασμένους για την επόμενη υγειονομική κρίση, όποτε κι αν αυτή συμβεί.


    Σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο υπερπληθυσμός των ανθρώπων στον πλανήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, θα προκαλέσει στο άμεσο μέλλον πολλές ακόμα επιδημίες ή και πανδημίες. Αυτή την περίοδο, πλησιάζουμε στο τέλος μιας πρωτοφανούς πανδημίας που βρήκε τον κόσμο απροετοίμαστο. Εντούτοις, σε αντίθεση με τα περισσότερα κράτη του πλανήτη, είναι γεγονός ότι οι χώρες – μέλη της ΕΕ αντιμετώπισαν την πανδημία με τρόπο αποτελεσματικό. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της ΕΕ νόσησαν βαριά από τον κορωνοϊό αλλά θεραπεύτηκαν και συνεχίζουν να θεραπεύονται ενώ παράλληλα, εκείνοι που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας έλαβαν οικονομική στήριξη μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, η έγκριση των οποίων αποφασίστηκε εκτάκτως. Επιπροσθέτως, τα κράτη – μέλη της ΕΕ γνωρίζουν πλέον ότι τα δημόσια νοσοκομεία πρέπει να είναι από εδώ και πέρα καλά εξοπλισμένα και επαρκώς στελεχωμένα προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επόμενη υγειονομική απειλή, όποτε και αν αυτή προκύψει.

 

    Οι μεταλλάξεις μπορεί να επιμηκύνουν τη διάρκεια της πανδημίας αλλά είναι δεδομένο πως θα αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιμέλεια εκ μέρους της ΕΕ. Σίγουρα έγιναν λάθη κατά τη διαχείριση αυτού του σύνθετου προβλήματος όμως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για να αποδοθούν οι ευθύνες και να τιμωρηθούν αυτοί που με τις λάθος αποφάσεις τους οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδες κοινωνίες και οικονομίες ανά τον κόσμο. Αυτό που προέχει για την ώρα είναι να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, τώρα που πλησιάζουμε στο τέλος, προκειμένου να λήξει η πανδημία οριστικά και με ασφάλεια και μέσα από αυτή να βγούμε πιο σοφοί, πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

"The elephant in the room"

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

The Danger of Post-Democracy and the Value of Participation